Verrassings fietsverlichtingcontrole in Oosterhesselen en Coevorden

Maar ook voor de fietsers van het voortgezet onderwijs willen we de fietsverlichting onder de aandacht brengen. Veel van die kinderen komen van het buitengebied over de provinciale en landelijke wegen naar de scholen in Oosterhesselen. Kinderen fietsen vaak in groepjes en vaak zie je dat het merendeel geen verlichting voert. Vrijwilligers van VVN hebben op woensdag 29 november bij de poort van het Esdal college in Oosterhesselen  een onaangekondigde verlichtingactie onder de scholieren gehouden van ca. 08.00 uur tot ca. 08.45 uur.

Fietsen van 99 scholieren was de verlichting in orde. Er waren scholieren bij die ondanks goede verlichting, op de fiets, deze niet aan hadden en daarmee toch in het donker fietsten. Zelfs op zeer donkere wegen. 28 leerlingen hadden de fietsverlichting niet in orde. Ook werd aandacht gevraagd voor het gebruik van de telefoon op de fiets en de beide oordopjes in. Dat bleek ook wel want sommige fietsers hoorden niets, door harde muziek. De fietsers die de verlichting in orde hadden werden beloond met een pen met opschrift  "Whatsappen in het verkeer LEVENSGEVAARLIJK". www.coevorden.vvn.nl. Dit om de kinderen er op te attenderen, dat bellen, sms-en, muziek luisteren ect., in het verkeer gevaarlijk is en dat ze daardoor niet de aandacht op de weg houden. Uit onderzoek blijkt dat de risico's daardoor op een verkeersongeval sterk toeneemt. Dit heeft al tot verkeersslachtoffers geleid.   H.E.

Korte video van de actie 2 min   https://www.youtube.com/watch?v=jY3MTKiwkLk

Op donderdag 30 november stonden onze vrijwilligers bij de poorten van De Nieuwe Veste in Coevorden. Van 410 scholieren was de verlichting in orde.  110 leerlingen hadden de fietsverlichting niet in orde. 

Totaal leverde deze beide actie,s de volgende resultaten op. 

509 fietsen die de verlichting  in orde hadden en 138 die de verlichting niet in orde hadden.

Enige aandacht voor de fietsverlichting lijkt dus wel gewenst.

H.E.